ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ.

“Σοφό, προκλητικό και επίκαιρο, αυτό το βιβλίο παρουσιάζει το πρόβλημα ότι η σημερινή κοινωνία μπορεί πράγματι να αλλάζει τα μυαλά των παιδιών μας όπως και τη σχολική τους επίδοση προς το χειρότερο, θα επιβεβαιώσει την εμπειρία πολλών εκπαιδευτικών και πιθανόν να προτρέψει κάποιους να αναρωτηθούν: Μήπως μπορούμε εμείς να κάνουμε κάτι γι’ αυτό;” Louise Bates Ames, Αναπληρωτής Διευθυντής Ινστιτούτο Gessel της Ανθρώπινης Ανάπτυξης ” Τα Μυαλά που κινδυνεύουν είναι ένας επιτακτικός συνδυασμός επιστημονικής γνώσης, εκπαιδευτικής πείρας, ψυχολογικής βαθειάς γνώσης και κοινής λογικής. Με κατηγορηματική γλώσσα και ακαταμάχητα παραδείγματα, η Jane Healy προειδοποιεί ότι πρέπει όλοι να προσέξουμε πολύ, και προσφέρει προτεραιότητες και στρατηγικές σύμφωνα με τη φύση της παιδικής ηλικίας και την άνθηση της νόησης.”

Priscilla Vail, ειδικός μάθησης, και συγγραφέας του “Έξυπνα Παιδικά με Σχολικά Προβλήματα”και του “Ο Κόσμος του Προικισμένου Παιδιού”

Jane Healy, Εκπαιδευτικός, Ψυχολόγος, Ιατρός, Συγγραφέας, Σύζυγος, Μητέρα, Γιαγιά

Γράφει σχετικά η συγγραφέας Jane Healy :

«Μερικοί καθηγητές πανεπιστημίου μου έλεγαν πρόσφατα πως δεν μπορούν να πιστέψουν τις δυσκολίες που οι σημερινοί νέοι έχουν με την αναλυτική σκέψη. Για παράδειγμα, ένας πολύ γνωστός καθηγητής ψυχολογίας, σε ένα μεγάλο πανεπιστήμιο της Φλόριντα, είπε : “είναι πηγή έκπληξης για μένα το πόσο πολλοί σπουδαστές δεν μπορούν να συγκεντρώσουν τις ιδέες τους. Δεν μπορούν να εκθέσουν μια ιδέα μετά την άλλη με λογικό τρόπο. Έχω στις τάξεις μου μεγαλύτερους ενήλικους σπουδαστές και νεότερους σε μικρότερες τάξεις, και είναι με τους νεότερους που έχω τις περισσότερες δυσκολίες. Πραγματικά πιστεύω πως αυτό οφείλεται στις μειωμένες λεκτικές επιδεξιότητες. Αν δεν κατέχεις καλά την γλώσσα, δεν έχεις εργαλείο, για να σκεφτείς. Δεν έχεις σχηματίσει τις κατάλληλες κατηγορίες λεκτικά, για να συνδέσεις τις ιδέες. Η γλώσσα αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος οργανώνει τις κατηγορίες με τις οποίες εργάζεται. Γι΄αυτούς τους σπουδαστές η όλη γλωσσική διεργασία απλώς δεν υπάρχει. Οι σύνδεσμοι μεταξύ των ιδεών, που η γλώσσα προβλέπει λείπουν”»

ΜΥΑΛΑ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ

Συγγραφέας : Jane Healy

Μετάφραση : Γκόλφω Τζελετοπούλου

Εκδόσεις : Λύχνος

Αθήνα 1996

Endangered Minds: Why Children Dont Think And What We Can Do About I  

Is today’s fast-paced media culture creating a toxic environment for our children’s brains?

In this landmark, bestselling assessment tracing the roots of America’s escalating crisis in education, Jane M. Healy, Ph.D., examines how television, video games, and other components of popular culture compromise our children’s ability to concentrate and to absorb and analyze information. Drawing on neuropsychological research and an analysis of current educational practices, Healy presents in clear, understandable language:

— How growing brains are physically shaped by experience

— Why television programs — even supposedly educational shows like Sesame Street — develop “habits of mind” that place children at a disadvantage in school

— Why increasing numbers of children are diagnosed with attention deficit disorder

— How parents and teachers can make a critical difference by making children good learners from the day they are born

O βιβλιόφιλος