ΧΡΟΝΙΑ      ΠΟΛΛΑ

 

Δρόμοι πλημμυρισμένοι , φωταγωγημένοι , κατάκλειστοι από στολίδια και δέντρα, ο ουρανός άλλοτε θολός άλλοτε άσπρος ή σκοτεινός , ανθρώπινες φιγούρες περίσσιες  και ένας μόνο ήχος αντηχεί “Χρόνια Πολλά“. Μία ευχή που χρησιμοποιείται τόσο τα Χριστούγεννα όσο και το Πάσχα. Η ευχή που συνοδεύει κάθε εορτή είτε ονομαστική είτε επετειακή. Η ευχή για θρησκευτική ή κοσμική εορτή. Η πιο διαδεδομένη και ευρέως χρησιμοποιούμενη ευχή. Είναι αυτή που την μεταχειριζόμαστε χωρίς να αναλογιστούμε τι πραγματικά πρεσβεύει , τι θα πει ΄ Χρόνια Πολλά ΄.

Με μια γρήγορη ματιά κατανοούμε ότι πρόκειται για το δώρο της μακροζωίας στον άνθρωπο. Σίγουρα το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρωπίνων υπάρξεων επιθυμούν να ζήσουν πολλά –  πολλά  χρόνια, για να χαρούν τα αγαθά της ζωής , να γευτούν ποικίλες απολαύσεις , να αντικρίσουν απογόνους… Εξαίρεση αποτελούν οι άνθρωποι που ζουν σε δυσμενείς συνθήκες πόνου και αρρώστιας που κάποιες φορές οδηγούνται στην αυτοκτονία ή την ευθανασία.

Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να εντρυφήσουμε εκτενέστερα στην ευχή αυτή για να κατανοήσουμε περισσότερα. Το να επιβιώνει κάποιος απλώς νομίζω πως δεν είναι αρκετό ούτε επιθυμητό . Για να μην οδηγηθεί στην άλλη όχθη πρέπει να ζει καλά, με ευημερία , με ο,τι επακολουθεί. Όχι απαραιτήτως τις γήινες απολαύσεις ή τον περιττό πλούτο αλλά με τα βασικά αγαθά , υλικά , κυρίως όμως πνευματικά. Ακόμη σημαντική είναι η ενάρετη ζωή, δηλαδή μια ζωή καθαρή χωρίς παράνομες και κακές πράξεις . Μια ζωή καλλιεργημένη  με αγάπη , πάθος και σοφία. Ο βίος μας θέλουμε να είναι ευτυχισμένος και εύκολος απαλλαγμένος από στενά και δύσβατα μονοπάτια. Αυτά που ονειρευόμαστε και επιδιώκουμε για την πορεία της ζωής μας είναι άπειρα και πολλές φορές  ακατόρθωτα. Άρα όταν επιθυμούμε μακροχρόνιο βίο έχουμε στο νου  τις βασικές τουλάχιστον ανέσεις και εμπειρίες.

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το  ‘Χρόνια Πολλά’ είναι ελλιπές και φτωχό. Ο συνδυασμός του με στοχευμένα επίθετα ανάλογα με τη περίσταση είναι ικανό να προσδώσει τις απαραίτητες , σωστές , εγκάρδιες, ευχές. Είναι χρήσιμο (αν όχι απαραίτητο ) να θυμόμαστε να συνοδεύουμε την τυπική αυτή ευχή με ένα όμορφο χαρακτηρισμό έτσι ώστε να έχει αξία και εμείς να μπούμε στην διαδικασία να ανιχνεύσουμε το κατάλληλο επίθετο για να προσφέρουμε πραγματικές ευχές. Καλή   Εφαρμογή!!!

                                                                                                                                                                                                                                                                                Winston