ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

Ο ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ

   Ο Διονύσιος Σολωμός, γεννήθηκε 8 Απριλίου το 1798 στη Ζάκυνθο και πέθανε 9 Φεβρουαρίου το 1857 στην Κέρκυρα. Σε ηλικία 10 ετών πήγε στην Ιταλία για σπουδές. Παρέμεινε εκεί 10 έτη. Τα πρώτα του ποιήματα τα έγραψε στα ιταλικά.

Λίγο μετά την επιστροφή του στην Ζάκυνθο συναντήθηκε με τον  Σπυρίδωνα Τρικούπη, Έλληνα ιστορικό και πολιτικό ο οποίος τον έπεισε να αρχίσει να γράφει στα Ελληνικά γιατί, όπως του είπε, η Ελλάδα εκείνη την εποχή είχε ανάγκη από σπουδαίους ποιητές.

Ο Διονύσιος άρχισε να μαθαίνει όμορφες ελληνικές λέξεις, όπως τις άκουγε από τους απλούς ανθρώπους του λαού. Όταν του έλεγαν ωραίες λέξεις, αυτός τους έδινε μερικά χρήματα. Όντας ιδιοφυΐα σε πολύ λίγο χρόνο βελτίωσε τα Ελληνικά σε αφάνταστο βαθμός, ωώστε κατάφερε να γράψει τον “Ύμνον εις την Ελευθερίαν” σε 158 στροφές!

Κάποια από τα πιο γνωστά ποιήματα του είναι ο Κρητικός, ο Πόρφυρας και οι Ελεύθεροι πολιορκημένοι.

Αφού πέθανε, οι τρεις καλύτεροί του φίλοι, πήγαν στο σπίτι του ποιητή, συγκέντρωσαν όλα τα χαρτιά με τα μισοτελειωμένα ποιήματά του ( επειδή ο Διονύσιος Σολωμός ήταν τελειομανής και ήθελε να είναι τέλεια τα ποιήματά του, τα άρχιζε και τα άφηνε μισά). Ο Ιάκωβος Πολυλάς εργάστηκε δύο χρόνια και κυρίως σε αυτόν οφείλουμε την διάσωση του έργου του Σολωμού. Ο Πολυλάς με τα “Ευρισκόμενα” παρουσίασε στους Έλληνες το μεγαλείο της ποίησης του Σολωμού.

Εμένα, με εντυπωσίασε πολύ ο τρόπος που τελειοποίησε τα Ελληνικά του ο Διονύσιος Σολωμός, αλλά και η θέλησή του να μάθει την πλούσια και όμορφη Ελληνική Γλώσσα.

 

                                                                                                       ΑΛΕΠΟΥ 10