Ο ΟΜΗΡΟΣ ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ

Ο ΟΜΗΡΟΣ ΩΣ ΙΑΤΡΟΣ

     

Στον «ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» (26-2-2011) μια ξεχωριστή επισήμανση :

«Επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η απαγγελία της Οδύσσειας και της Ιλιάδας από το πρωτότυπο κάνει καλό στην καρδιά. Σε έρευνα που δημοσιεύει το “American Iournal of physiology” υποστηρίζεται ότι ο ξεχωριστός ρυθμός, ο λεγόμενος δακτυλικός εξάμετρος, (: η «RAP», το μακράν δημοφιλέστερο είδος λογοτεχνικής και μουσικής αυθόρμητης = λαϊκής έκφρασης στο νυν ενοποιημένο παγκόσμιο τεχνολογικό κόσμο μας, χρησιμοποιεί ενστικτωδώς το ίδιο μέτρο – αποδεδειγμένα το ευνοϊκότερο στην απομνημόνευση …κατεβατών – όπως και το όνομά της επισημαίνει : Rapsody), το αρχαιότερο μέτρο ποίησης με το οποίο ο Όμηρος επέλεξε να γράψει τα έπη της «Οδύσσειας» και της «Ιλιάδας», επιδρά θετικά στον συγχρονισμό της αναπνοής και των παλμών της καρδιάς, όταν κάποιος τα απαγγέλλει.

Αργές ανάσες : Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, με την απαγγελία στίχων υπό αυτήν την μορφή μπορούν να επιτευχθούν αργές ανάσες που βοηθούν τόσο στην καρδιακή λειτουργία όσο και στην σωστή αναπνοή. Παρακολουθώντας συστηματικά τις αντιδράσεις του οργανισμού είκοσι ατόμων κατά τη διάρκεια απαγγελίας στίχων από την ομηρική «Οδύσσεια», ανακάλυψαν μια εκπληκτική επίδραση στον συγχρονισμό των αναπνοών και των καρδιακών παλμών. «Είναι προφανές ότι το εξάμετρο βοηθά τον ανθρώπινο οργανισμό να βρει το δικό του σωστό ρυθμό», υποστηρίζουν οι ερευνητές. Θεωρείται μια ανακάλυψη ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για την κατανόηση των μηχανισμών που βοηθούν στη λειτουργία της καρδιάς και της αναπνοής, όσο και για τη θεραπεία καρδιακών παθήσεων.

Σωστός τονισμός : Όπως έχει αποδειχθεί, επιδρούν θετικά κυρίως στο κυκλοφοριακό σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς, όταν κάποιος τα απαγγέλλει με τον σωστό τρόπο, η αναπνοή του περιορίζεται σε έξι εισπνοές το λεπτό, κάτι που βοηθά την καρδιά να λειτουργεί αποτελεσματικά. Άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η απαγγελία τους μειώνει την πίεση και ευνοεί την αποτελεσματική λειτουργία των πνευμόνων. Όσο για τα Ομηρικά Έπη, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ανάγκη κάποιος να διαβάσει και τους 12.000 στίχους της «Οδύσσειας», αρκεί να απαγγείλει λίγες στροφές περπατώντας και ακολουθώντας τον τονισμό των συλλαβών».