ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ

Ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα για παιδιά και εφήβους.

Η ιστορία μιας παρέας εφήβων πλέκεται με δεξιοτεχνία με την αληθινή ιστορία των αγίων Αρσενίου του Καππαδόκου και Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου. Το βιβλίο είναι γραμμένο σε ύφος που συναρπάζει τον νεαρό αναγνώστη καθώς είναι γεμάτο δράση. Αντιγράφουμε από το προλογικό σημείωμα της συγγραφέως που έχει τιμηθεί με ειδική διάκριση από την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών για το σύνολο της προσφοράς της στο παιδικό βιβλίο.

“Σας συστήνω τους πρωταγωνιστές της ιστορίας μου:

Μάρκος: Παραμελημένος από τους ανθρώπους αλλά όχι από τον Θεό.

Άρης: Αχώριστος φίλος του Μάρκου αλλά αδιάφορος και ριψοκίνδυνος.

Έλλη: Η αγαπημένη ξαδέλφη του Μάρκου. Αφοσιωμένη μόνο στα μαθήματά της.

Αντωνάκης: Ο μικρός λιχούδης, η ψυχή της παρέας. Αδελφός της Έλλης.

Αλέξης: Παιδικός φίλος του Άρη. Καλοπερασάκιας, αλλά και προβληματισμένος.

Όλγα: Η καινούργια φίλη των παιδιών. Ακούραστη και δραστήρια.

Τρελο-Γιάννος: Τρελός ή άγιος;

Οι ζωές των παιδών αυτών διασταυρώνονται με τις ζωές ανθρώπων από τη μακρινή Καππαδοκία. Στο σταυροδρόμι αυτό συναντούμε και δύο σύγχρονους αγίους μας. Τον άγιο Αρσένιο τον Καππαδόκη, τον Χατζηφεντή, όπως τον έλεγαν οι συμπατριώτες του, και τον άγιο Παίσιο τον Αγιορείτη. Μέσα από περιπέτειες, επκλήξεις και ανατροπές οι ζωές των νέων θα αποκτήσουν νόημα και αξία. Καλή ανάγνωση!

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

«… Ο Αλέξης τον βλέπει να απομακρύνεται από τα ορμητικά νερά και τρομοκρατείται. Δεν θέλει να πιστέψει ότι μια ωραία εκδρομή μπορεί, να καταλήξει σε τραγωδία. Σκαρφαλώνει πάνω στα βράχια και προχωρεί παράλληλα προς το ποτάμι, προσπαθώντας να μην τον χάσει από τα μάτια του. Από τη μια στιγμή στην άλλη, το τοπίο φαντάζει αφιλόξενο και εχθρικό. Πιο κάτω πελώριες πέτρες κλείνουν τη δίοδο δημιουργώντας έναν δυνατό καταρράκτη. Ο κίνδυνος να τσακιστεί ο φίλος του εκεί πάνω είναι πια ορατός. Ο Άρης στροβιλίζεται στη δίνη του νερού και νιώθει ότι έφτασε το τέλος του. «Μέχρι εδώ ήταν», σκέφτηκε. …» Όποιος ακολουθήσει τα αγιασμένα χνάρια, που ξεκινούν από την Κόνιτσα, θα ανακαλύψει και τα μυστικά τους. Μυστικά που δεν λέγονται με λόγια. Οι ήρωες της ιστορίας μας, νέα παιδιά, καθένα με τις αγωνίες του και τα προβλήματά του, κατάφεραν να τα ζήσουν και να αλλάξουν για πάντα τη ζωή τους. Η συγκλονιστική περιπέτειά τους ήταν μόνο η αρχή.

Μυρσίνη Βιγγοπούλου

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσα σ’ ένα προσφυγικό συνοικισμό, τη Νέα Κρήνη, δίπλα στη θάλασσα. Αυτή ήταν η πρώτη μου φίλη. Μαζί της έπαιξα τα καλύτερα παιχνίδια. Τα καλοκαίρια τα περνούσα στην Κασσάνδρα, απ’ όπου κατάγεται η μάνα μου. Ίσως γι’ αυτό το καλύτερό μου άρωμα είναι η μυρωδιά της ελιάς και του πεύκου. Κάτω από τον ίσκιο τους περνούσα τις ώρες μου διαβάζοντας, καθώς κάποιοι αγαπημένοι Δάσκαλοι μού εμφύσησαν την αγάπη για το βιβλίο και το γράψιμο.

Όταν παντρεύτηκα, με συνεπήρε το μεγάλωμα των δύο παιδιών μου, και μόνο σποραδικά δημοσίευα κάποια από τα γραπτά μου. Εδώ και αρκετά χρόνια ζούμε στην εξοχή της όμορφης Σουρωτής και της Αγίας Παρασκευής, κοντά στο μοναστήρι όπου ερχόταν ο μακαριστός Γέροντας Παΐσιος. Αυτό στάθηκε αφορμή να γράψω και το πρώτο μου βιβλίο: «Από την Εγώπολη στην Εσύπολη». Από τότε, το ένα βιβλίο έφερνε το άλλο. Σ’ αυτά κατέθεσα αναμνήσεις, βιώματα και αξίες ζωής για να τ’ αφήσω κι εγώ με τη σειρά μου κληρονομιά στις νεότερες γενιές.

Βιβλιόφιλος