Ἀπὸ τὴν ἐπιτυχημένη ἐκδήλωση τῆς Ἕνωσή μας (Ἕνωση γιὰ τὴν Ἀνάδειξη καὶ τὴν Διάδοση τῆς Ἑλληνικῆς Γλώσσης) μὲ θέμα :”Μαρτύριο καί μαρτυρία στὶς Σέρρες κατὰ τὴν Τουρκοκρατία” καὶ εἰσηγητὴ τὸν κ. Δημοσθένη Στρατηγόπουλο, Ἐπίκουρο Καθηγητὴ τοῦ Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΕΝΩΣΗ για την ΑΝΑΔΕΙΞΗ και την ΔΙΑΔΟΣΗ

της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Χρυσοστόμου Σμύρνης 14, 1ος όροφος

Τηλ: 2321028190

[email protected]

Σέρρες

 

Σέρρες, 19/02/2019

 

Εκδήλωση από την Ε.Α.Δ.Ε.Γ.

για τους Nεομάρτυρες κατά την Tουρκοκρατία.

 

Μια ακόμη επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποίησε η «Ένωση για την Ανάδειξη και τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) το Σαββάτο 16 Φεβρουαρίου 2019 στη φιλόξενη αίθουσα του ξενοδοχείου Φίλιππος-Ξενία στις Σέρρες.

Πολλοί φίλοι της Ένωσης γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα για να παρακολουθήσουν την εισήγηση του κ. Δημοσθένη Στρατηγόπουλου, επίκουρου καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ.(Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης), με θέμα «Μαρτύριο και μαρτυρία στις Σέρρες κατά την Τουρκοκρατία».

Στην αρχή της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ., κ. Κυριάκος Γεωργιάδης, αφού καλωσόρισε το ακροατήριο, σημείωσε ότι οι νεομάρτυρες συνιστούν χαρισματικές προσωπικότητες μέσα στην εκκλησία και εμφανίστηκαν κυρίως κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, όταν το γένος ευρίσκετο υπό τον φρικτό τουρκικό ζυγό. «Η καθιέρωση του όρου «Νεομάρτυς», συμπλήρωσε, «οφείλεται κυρίως στον Άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, ο οποίος στο έργο του «Νέον Μαρτυρολόγιον» έ-θεσε ως χρονικό όριο το έτος 1453, από το οποίο εφεξής οι άγιοι που μαρτύρησαν και έδωσαν την ζωή τους για τον Χριστό, ονομάζονται «Νεομάρτυρες».

Κατόπιν ο κ. Στρατηγόπουλος στην εμπεριστατωμένη ομιλία του αναφέρθηκε στους μάρτυρες από τα πρώτα χρόνια του χριστιανισμού, φτάνοντας μέχρι τη σημερινή εποχή. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τον αριθμό των νεομαρτύρων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περισσότερους από χίλιους, ενώ πολλοί από αυτούς θα παραμείνουν στην αφάνεια. Προέρχονται από όλα τα ηλικιακά και κοινωνικά στρώματα, άλλοι ήταν απλοί άνθρωποι και άλλοι αριστοκράτες, όπως η Αγία Φιλοθέη η Αθηναία ή ο Άγιος Ιωάννης ο Σερραίος οι οποίοι είχαν αριστοκρατική καταγωγή.

Από τους νεομάρτυρες συμπλήρωσε, σήμερα είναι γνωστοί περίπου 200, εκ των οποίων οι 12 είναι γυναίκες όπως η Αγία Αργυρή, η Αγία Ακυλίνα, η Αγία Χρυσή, η Αγία Κυράννα και άλλες. Η περιοχή των Σερρών, συνέχισε, σεμνύνεται για τους δύο μεγάλους νεομάρτυρες, τον Άγιο Ιωάννη τον Σερραίο και τον Άγιο Νικήτα. Και είναι διπλά τυχερή γιατί διαθέτει το θαυμαστό έργο του Παπασυναδινού, «το Χρονικό των Σερρών», από το οποίο αντλούμε πληροφορίες για πολλούς άλλους νεομάρτυρες.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ιερές ακολουθίες τους, η συγγραφή των οποίων προβάλλει τον βίο τους και βοήθησε ουσιαστικά στην ανάσχεση του εξισλαμισμού. «Πολλοί παραδειγματίστηκαν ώστε να μην αλλάξουν εύκολα την πίστη τους, εκείνα τα δύσκολα χρόνια» είπε μεταξύ άλλων.

Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει πως «όποιος ασπαζόταν το Ισλάμ αποκοβόταν τελείως από την κοινότητά του, στις περισσότερες δε περιπτώσεις άλλαζε ακόμη και πόλη. Απομακρυνόταν δηλαδή από τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του. Για αυτό τον λόγο έχουμε και απώλεια της εθνικής συνείδησης». Τελείωσε, δε, την ομιλία του επισημαίνοντας ότι «μέσα σε αυτό το κοινωνικό και ιστορικό περιβάλλον οι νεομάρτυρες με το παράδειγμά τους έδωσαν το σθένος και την υπομονή στους ραγιάδες, ώστε να μείνουν εδραίοι και αμετακίνητοι στην πίστη τους, και το θάρρος και την ψυχική δύναμη να θυσιάσουν αργότερα την ζωή τους για χάρη της πατρίδας και της ελευθερίας»

Την επιμορφωτική βραδιά έκλεισε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης, κ. Ιωάννης Κιορίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η επόμενη επιμορφωτική συνάντηση θα γίνει το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 σε συνεργασία με την Κρητική Αδελφότητα Σερρών «Το Αρκάδι». Εισηγήτρια θα είναι η επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, η οποία θα αναπτύξει το θέμα «Θρήνοι για την χαμένη πατρίδα στη λογοτεχνία του κρητικού πολέμου 1645-1669».

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρευρέθησαν η Δημοτική Σύμβουλος κ. Δέσποινα Ιλανίδου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ο Διευθυντής cosmote Σερρών κ. Άγγελος Βάκαλος, ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης, ο αντιπρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Βασίλειος Γιαννογλούδης, η Γραμματέας της ΕΜΕΙΣ κ. Βέτα Μωυσιάδου, οι Διευθυντές των Σχολικών Μονάδων κ.κ. Χρήστος Τριανταφύλλου και Δημήτριος Σιαμάγκας, ο αναπληρωτής προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών κ. Νίκος Μπονόβας και πλήθος κόσμου.

Ευχαριστούμε τις κκ. Στέλλα Χατζή-Λεκκού και Χριστίνα Παπαφράγκου για τη δημοσιογραφική και φωτογραφική κάλυψη της εκδήλωσης.

 

Ο Πρόεδρος

Κυριάκος Η. Γεωργιάδης