«Θρήνοι για την χαμένη πατρίδα στην Λογοτεχνία του Κρητικού Πολέμου (1645-1669)».

Σέρρες, 06/03/2019

 

Εκδήλωση από την

Ένωση για την Ανάδειξη

και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας

& την Κρητική Αδελφότητα Ν. Σερρών «Το Αρκάδι»

Η πτώση της Κρήτης στους Τούρκους και οι θρήνοι που ξεπήδησαν από την ψυχή του λαού της και εκφράστηκαν μέσα από την λογοτεχνία και ειδικότερα την κρητική ποίηση, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε από την «Ένωση για την Ανάδειξη και Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας» (Ε.Α.Δ.Ε.Γ.) και την Κρητική Αδελφότητα Νομού Σερρών «το Αρκάδι», το Σάββατο 2 Μαρτίου 2019 στο ξενοδοχείο Φίλιππος Ξενία στις Σέρρες.

 Ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας κ. Αντώνης Φραγκεδάκης προλογίζει την εκδήλωση

Την τόσο ενδιαφέρουσα εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας κ. Αντώνιος Φραγκεδάκης, καλωσορίζοντας το κοινό που υπερπλήρωσε την αίθουσα του Ξενοδοχείου και τονίζοντας ότι μέσα από την εισήγηση θα γνωρίσουμε γεγονότα που δυστυχώς δεν διδάσκονται στα σχολεία.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ.    κ. Κυριάκος Η. Γεωργιάδης προλογίζει την εκδήλωση.

Ακολούθησε ο χαιρετισμός του προέδρου της Ε.Α.Δ.Ε.Γ. κ. Κυριάκου Γεωργιάδη, ο οποίος επεσήμανε ότι η συνεργασία των δύο συλλόγων για την άριστη συνδιοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, όχι μόνο δεν είναι τυχαία αλλά είναι «βαθειά συμβολική γιατί οι δεσμοί Μακεδονίας-Κρήτης είναι ακατάλυτοι και χρονολογούνται από τα προχριστιανικά χρόνια».

Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη επίκουρος καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., η οποία στην ομιλία της παρουσίασε άγνωστα στους περισσότερους αποσπάσματα θρηνητικών ποιημάτων της κρητικής λογοτεχνίας του πολέμου. Άλλωστε ο τίτλος της εισήγησης ήταν «θρήνοι για την χαμένη πατρίδα στην λογοτεχνία του κρητικού πολέμου (1645-1669)».

Στην εισήγησή της παρουσίασε της δύο φάσεις της πτώσης της Κρήτης και το πέρασμά της από τους Βενετούς στην Τουρκοκρατία .

Εισηγήτρια της εκδήλωσης ήταν η κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.

Η ηρωϊκή αντίσταση του Χάνδακα (σημερινό Ηράκλειο) που κράτησε 22 χρόνια, ενώ είχε όλο το νησί καταληφθεί από τους Τούρκους, καθώς και τα βάσανα του κρητικού λαού μαζί με την προσφυγιά που ακολούθησε εξυμνήθηκαν όσο τίποτα από τους ποιητές της εποχής οι οποίοι είχαν την ανάγκη να θρηνήσουν μαζί με τον λαό για την συμφορά της Κρήτης.

Η πόλεμος της Κρήτης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «πανευρωπαϊκός πόλεμος» τόνισε στην αρχή της ομιλίας της η κ. Μαρκομιχελάκη, γιατί «ο πολιορκούμενος από τους Τούρκους Χάνδακας, υπήρξε το σύμβολο της άμυνας των χριστιανικών λαών της Ευρώπης στην επεκτατική ορμή της οθωμανικής αυτοκρατορίας». Οι Βενετοί κατάφεραν να συντηρήσουν την πολιορκία του Χάνδακα για δύο δεκαετίες από το 1648 έως το 1669 και φέτος είναι επετειακή ημερομηνία για την Κρήτη γιατί συμπληρώνονται 350 χρόνια από αυτή την πολιορκία η οποία ήταν στην ουσία μία αναμέτρηση Ευρώπης και Ανατολής που ονομάστηκε ως «γιγαντομαχία». Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε η εισηγήτρια «η Κρήτη ήταν ο τελευταίος προμαχώνας της χριστιανικής Ευρώπης στην ανατολική Μεσόγειο και η σωτηρία της ήταν γεγονός υψίστης σημασίας επειδή θα καθόριζε τα όρια και τις σχέσεις δύο διαφορετικών κόσμων και πολιτισμών. Ήταν επομένως φυσικό η κατάληψή της να εξιστορηθεί από Ευρωπαίους και Τούρκους της εποχής και μεταγενέστερους και η διεθνής βιβλιογραφία για το γεγονός να είναι πολύ μεγάλη».

Στην συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά, διαβάζοντας αποσπάσματα από τα λογοτεχνικά έργα που γράφτηκαν την περίοδο αυτή, κυρίως έμμετρα, με τα οποία εξιστορείται από τους Κρήτες ποιητές η απώλεια της πατρίδας τους. Η ομιλήτρια δεν στάθηκε μόνο στα γνωστά έργα, όπως τα δύο ομότιτλα θεατρικά με τίτλο «ο Κρητικός πόλεμος», αλλά κυρίως επεσήμανε τα άγνωστα στους περισσότερους αξιόλογα λογοτεχνικά έργα στα οποία υπάρχει το θρηνητικό στοιχείο για την πατρίδα. Όπως αυτό του Αθανασίου Πικρού ή Σκληρού, μία έμμετρη αφήγηση του πολέμου σε 9.000 στίχους (1647), το «Μοιρολόγι» του Μαρίνου Τζάνε Μπουνιαλή, ο οποίος θρηνεί για την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Ρέθυμνο (1646), και η «λεηλασία της παροικιάς της Πάρου», ανωνύμου ποιητού.

Επίσης ανέφερε το ελάχιστα γνωστό έργο του Αγίου της Εκκλησίας Πατριάρχη Αλεξανδρείας Γερασίμου Παλλαδά, «ο θρήνος της Κρήτης», που θρηνεί την απώλεια της γενέτειρας πατρίδας του και τους μετέπειτα πρόσφυγες του νησιού. Ο Πατριάρχης έγραψε ακόμη ένα ποίημα το οποίο απευθύνεται στους χριστιανικούς λαούς της Δύσης και τους μιλάει για την κατάντια της πατρίδας του.

Τελειώνοντας την ομιλία της η κ. Μαρκομιχελάκη υπογράμμισε ότι εστίασε κυρίως στα άγνωστα έργα με θρηνητικά στοιχεία και στην ποικιλία των τρόπων της ποιητικής έκφρασης, όπως και σε αυτά που μιλούν για την κατάντια των προσφύγων, καθώς είναι επίκαιρο το δράμα των σημερινών προσφύγων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η εκδήλωση έκλεισε αφού προηγουμένως ο πρόεδρος τη Κρητικής Αδελφότητας «το Αρκάδι» και ο πρόεδρος της ΕΑΔΕΓ ευχαρίστησαν θερμά την ομιλήτρια.

Την εκδήλωση μεταξύ άλλων τίμησαν με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Σερρών κ. Πέτρος Αγγελίδης, ο πρόεδρος του Δ.Σ. και υποψήφιος Δήμαρχος κ. Θεόδωρος Αραμπατζής, η Υπ. Δήμαρχος κα. Αριάδνη Παπαφωτίου, ο υποψήφιος Βουλευτής του κινήματος Αλλαγής κ. Πασχάλης Τόσιος, ο πρόεδρος των Εφέδρων Αξιωματικών Σερρών κ. Βασίλης Κατιρτζόγλου, ο πρόεδρος της ΕΜΕΙΣ κ. Δημήτριος Δημούδης, εκπρόσωποι των πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Ο Πρόεδρος της Ε.Α.Δ.Ε.Γ.       Ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας

Κυριάκος Η. Γεωργιάδης                         Αντώνης Φραγκεδάκης