Η ΦΥΛΗ ΤΩΝ ΚΑΛΑΣ

ΟΜΟΙΟΤΗΤΕΣ ΕΛΛΗΝΩΝ – ΚΑΛΑΣ

 

Οι Καλάς είναι μία φυλή του βορείου Πακιστάν και ενός μέρους του Αφγανιστάν και οι κάτοικοί της ομιλούν την δική τους γλώσσα.

Ο πληθυσμός του ανέρχεται στις περίπου 5.000 και διαφέρουν από τις άλλες φυλές της περιοχής όχι μόνο κοινωνιολογικά αλλά και εθνολογικά.

Η γλώσσα τους είναι κάτι ανάμεσα στα Περσικά, τα Σανσκριτικά και τα Ελληνικά. Όσον αφορά τα Ελληνικά βρίσκουμε λέξεις που μοιάζουν πολύ με τις δικές μας όπως: ΧΕΜΑΝ είναι ο χειμώνας, ΝΟΜ είναι το όνομα και ΙΛΑ το ρήμα έλα.  Τέλος η γλώσσα τους δεν γράφεται.

Όταν χαιρετιούνται επίσης ακούμε τις λέξεις: χάιρε, χαΪρέτα και γιάμασις. Υπάρχουν ερευνητές οι οποίοι ασχολούνται με τους Καλάς από το 1948 βρήκαν ένα αλφάβητο βασιζόμενοι στον προφορικό τους λόγο.

Οι Καλάς επίσης δεν πιστεύουν στον Μωάμεθ αλλά στους δικούς τους θεούς που μοιάζουν με ελληνικό δωδεκάθεο. Τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα προσπαθεί να χτίσει σχολεία στον τόπο των Καλάς  και να τους διδάξει τα Ελληνικά. Είναι  πρωτοφανές το γεγονός ότι οι Καλάς μαθαίνουν πολύ εύκολα τα Ελληνικά. Τέλος οι Καλάς θεωρούν τους Έλληνες αδερφούς.

Ντύνονται με τις δικές τους παραδοσιακές στολές και όλα τα κορίτσια έχουν μία πλεξούδα από μία τούφα των μαλλιών τους την οποία δεν λύνουν ποτέ και αυτό δείχνει την ηλικία τους, όσο μεγαλύτερη είναι η πλεξούδα τόσο μεγαλύτερη είναι και η ηλικία τους.

Πιστεύω πως οι Καλάς είναι μία ζωντανή απόδειξη από τις πολλές για το πόσο μακριά είχε φτάσει ο Μέγας Αλέξανδρος.

Λύκαινα 12