Η ΜΑΧΗ ΤΟΥ ΒΙΜΙ ΡΙΤΖ

Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η μάχη του Βίμι Ριτζ

    Ο Α’ Παγκόσμιος Α’ Πόλεμος ξεκίνησε το 1914 και τελείωσε το 1918. Η μάχη του Βίμι Ριτζ, ήταν μέρος της μάχης του Αράς όπου συνεπλάκησαν Καναδοί
με τούς Γερμανούς. Η μάχη έγινε στα σύνορα της Γαλλίας και του Βελγίου στις 9 Απριλίου 1917.Η μάχη ήταν σημαντική για τους Καναδούς γιατί πολέμησαν ως μία χώρα για πρώτη φορά κι έτσι απέκτησαν την δική τους ξεχωριστή εθνική συνείδηση.
Το καναδικό μνημείο πεσόντων στο Βίμι Ριτζ βρίσκεται στο πολεμικό πεδίο όπου τον Απρίλιο του 1917 για πρώτη φορά στην ιστορία του πολέμου, 4 αμιγώς καναδικές ταξιαρχίες επιτέθηκαν στον εχθρό. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο στρατηγός Ρος (Brigadier General A.E. Ross): «Σ’ εκείνα τα λίγα λεπτά ήμουν μάρτυρας της γέννησης ενός έθνους». Οι Καναδοί στρατιώτες θα πολεμήσουν γενναία διαπερνώντας τις γερμανικές γραμμές, σε πολλές περιπτώσεις με εφ’ όπλου λόγχη. Μια πύρρειος νίκη αφού από τους 15.000 στρατιώτες, θα υπάρχουν 3.598 νεκροί και 7.000 τραυματίες. Το Βίμι Ριτζ θα είναι το μέρος της θυσίας του νεογέννητου καναδικού έθνους, όπως ακριβώς θα είναι η Καλλίπολη για τους Αυστραλούς και τους Νεοζηλανδούς.

Το μνημείο του Βίμι Ριτζ θα αποκαλυφθεί το 1936 ως μνημείο των 60.000 Καναδών πεσόντων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Μόνο στη Γαλλία υπήρξαν 11.285 Καναδοί νεκροί  χωρίς γνωστό σημείο ταφής. Τα ονόματά τους είναι χαραγμένα στη βάση του μνημείου.. Εδώ στο Καναδά εορτάζουν την μάχη εκείνη κάθε 9η Απριλίου.

Μπουζούκης 10