LEONARDO PISANO

Leonardo Pisano

Ο Λεονάρντο της Πίζας (Σεπτέμβριος 1175 – 1240), γνωστός και ως Λεονάρντο Πιζάνο (LeonardoPisano) ή Φιμπονάτσι (Fibonacci) ήταν Ιταλός μαθηματικός που έμεινε στην ιστορία για την περίφημη ακολουθία Φιμπονάτσι και για την εισαγωγή στην Ευρώπη του αραβικού δεκαδικού συστήματος αρίθμησης καθώς και άλλων μαθηματικών καινοτομιών σε μια σκοτεινή εποχή για τις επιστήμες στην Ευρώπη. Αν και είναι γνωστό στους Ινδούς μαθηματικούς περίπου από το 200 π.Χ., ήταν παρ’ όλα αυτά μία πραγματικά διορατική σειρά, που εμφανίζεται συχνά σε βιολογικά συστήματα. Επιπλέον, με αυτή ο Fibonacci συνέβαλε σημαντικά στην εισαγωγή του αραβικού συστήματος αρίθμησης, κάτι το οποίο συχνά ξεχνιέται…

Πατρίδα του ήταν μεν η Πίζα, όπως δείχνει το δεύτερο επώνυμό του αλλά στην ουσία ήταν όλος ο τότε γνωστός κόσμος, αφού διαρκώς ταξίδευε σε αυτόν για εμπορικές δουλειές. Τον απορρόφησε ωστόσο η ενασχόληση με την έρευνα πάνω στην αριθμητική, τη γεωμετρία και την τριγονωμετρία, οπότε όταν επέστρεψε στην Πίζα, το 1202, έγραψε το πιο γνωστό βιβλίο του, το «Βιβλίο του άβακα». Στο βιβλίο αυτό, που αναθεωρημένο επανεκδόθηκε και το 1228 ο Φιμπονάτσι κάνει ευρεία χρήση των ινδοαραβικών ψηφίων επιβάλλοντάς τα έτσι στην Ευρώπη, ενώ διατυπώνει και την ακολουθία των αριθμών, της οποίας οι δυο πρώτοι όροι είναι ίσοι με 1 και κάθε άλλος όρος είναι ίσος με το άθροισμα των δύο προηγούμενων.

Το βιβλίο χάθηκε για αιώνες, ώσπου ανασύρθηκε από την αφάνεια τον 17ο αιώνα, οπότε αξιολογήθηκαν οι εργασίες του Φιμπονάτσι ως πρωτοποριακές, Από το 1962 λειτουργεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ εταιρεία που προωθεί την έρευνα πάνω στους αριθμούς του Φιμπονάτσι.

Γεώργιος 13