ΘΕΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

     Τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά της σύγχρονης Ελλάδας

Η Ελλάδα αποτελεί πόλο έλξης τουριστών καθώς θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα πολιτισμικά, κοινωνικά, πνευματικά και γεωγραφικά κέντρα της γης.

Πρώτα από όλα η αξία της Ελλάδας είναι τόσο μεγάλη αν αναλογιστούμε τις πολύτιμες υποθήκες που μας έχουν οι πρόγονοί μας. Η ιστορία της χάνεται στα βάθη των αιώνων. Τα κλασικά έργα των αρχαίων Ελλήνων είναι διαχρονικά και διδάσκουν έως και σήμερα μικρούς και μεγάλους. Επίσης στον κλάδο της επιστήμης η Ελλάδα έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Για παράδειγμα πολλές θεωρίες της φυσικής είναι βασισμένες σε μελέτες και ανακαλύψεις Ελλήνων μελετητών. Άλλος ένας παράγοντας που κάνει την Ελλάδα σημαντική είναι η αρχιτεκτονική, τα αγάλματα και τα αξιοθαύμαστα έργα που έχουν μείνει στο χρόνο, όπως ο Παρθενώνας, καθώς και κάθε είδους βυζαντινοί ναοί και μοναστήρια. Ένα άλλο προτέρημα της χώρας μας είναι η ομηρική και σύγχρονη ποίηση, το αρχαίο θέατρο, το δράμα, η μουσική και η φιλοσοφία. Εκτός από όλα αυτά η Ελλάδα είναι πλούσια σε φυσικές ομορφιές. Οι απέραντες θάλασσες, ο ένας και μοναδικός ήλιος, τα βουνά και τα πανέμορφα νησιά είναι κάποιες από αυτές. Τέλος όσον αφορά τη γεωγραφική της θέση η Ελλάδα κατέχει σημαντική θέση στο χάρτη εφόσον αποτελεί σταυροδρόμι τριών ηπείρων –Ευρώπης, Ασίας, Αφρικής-. Επίσης το γεγονός ότι δυτικά, ανατολικά και νότια βρέχεται από τη Μεσόγειο θάλασσα της προσφέρει εύκρατο κλίμα και εύκολη πρόσβαση στη θάλασσα από οποιοδήποτε σημείο.

Αν όμως θέλαμε να παρουσιάσουμε την Ελλάδα με σωστό τρόπο, τότε θα πρέπει να αναφέρουμε και τα αρνητικά της. Ένα από αυτά είναι το εξής: Τα τελευταία χρόνια, και όσο η κρίση στη χώρα αυξάνεται, πολλοί Έλληνες , κυρίως νέοι, μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μια καλύτερη ζωή. Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι η ξενομανία και η υιοθέτηση ξένων προτύπων. Οι Έλληνες έχουν την τάση να εκτιμούν την αξία άλλων πολιτισμών εκτός από τον δικό τους, με αποτέλεσμα την πολιτισμική οπισθοδρόμηση. Αυτό το φαινόμενο βέβαια δεν θα υπήρχε αν γινόταν σωστή ενημέρωση και εκμάθηση των αξιών και των παραδόσεων. Και όπως οι Έλληνες αγνοούν την αξία του πολιτισμού και τον παραδόσεών τους , έτσι αγνοούν και την πολύτιμη αξία της γλώσσας τους, αφού συχνά παρεισφρέουν όροι και λέξεις που προέρχονται από τις ξένες γλώσσες. Κάτι ακόμα που αποτελεί αρνητικό χαρακτηριστικό της σύγχρονης Ελλάδας είναι η μόλυνση του περιβάλλοντος, που έχει σαν αποτέλεσμα να προκαλεί προβλήματα υγείας στους ανθρώπους. Επιπλέον έχει χαθεί το στοιχείο της κοινωνικότητας που χαρακτήριζε όλους τους Έλληνες. Κανείς πλέον δεν ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους του. Αντίθετα, κυριαρχεί ο ατομικισμός και ο καθένας κοιτάει το συμφέρον του.

Βλέπουμε, λοιπόν, πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις. Για να αναπτυχθεί η χώρα και να προχωρήσει μπροστά πρέπει να αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε σωστά τα προβλήματα της και να ψάχνουμε την καλύτερη πιθανή λύση σε καθ’ ένα από αυτά.

 

                                                                                                                      Αργυρή 14